گچ در اصفهان
گچ اصفهان
گچ از مواد ساختمانی بوده که از گذشته در گچ کاری های ساختمانی از آن استفاده شده است ( در ساخت اهرام ثلاثه) گچ از پختن سنگ گچ به دست می آید. سنگ گچ در زمین های رسوبی پیدا می شود و به همین دلیل گچ اصفهان نیز یکی از مرغوب ترین گچ های کشور می باشد.
گچ پزی:
پختن سنگ گچ و گرفتن همه یا قسمتی از آب شیمیایی گچ را گچ پزی می گویند. برای پختن گچ نیازی به درجه حرارت زیاد نمی باشد. هرچه گرمای پختن سنگ گچ کمتر باشد آب کمتری از دست می دهد و موقع ترکیب با آب ملات آن زودتر می گیرد. ( اصولا جنس گچ به درجه پختن آن بستگی دارد و نام گذاری گچ نیز به مقدار درجه حرارت بستگی دارد.)
کوره گچ پزی:
( کوره تنوره ای) : پختن گچ در این نوع کوره ها یکنواخت نیست و گچ حاصله همگن نمی باشد، از این کوره ها در گذشته بیشتر استفاده شده است.
کوره های جدیدی که امروزه در پخت گچ کاربرد دارد دارای سه دیوار قائم است و طرف چهارم آن از سمت جلو باز است. سقف کوره آجری است و طوری ساخته شده که دود و بخار آب و گاز های حاصله به آسانی از آن خارج می شود.
( نوع جدید کوره های گچ پزی گردان است. در این کوره گاز گرم توسط اجاق خارجی تهیه شده و از پایین به بالا توسط هواکش جذب می شود و به این ترتیب خشک و پختن گچ انجام می گیرد.)
آسیاب نمودن سنگ گچ:
سنگ گچ ابتدا توسط آسیاب فکی یا چکشی خرد شده و سپس به آسیاب قائم و گلوله ای انتقال پیدا می کند و در آخر به الک سپرده می شوند.
کاربرد گچ در ساختمان:
۱- به شکل ملات با اضافه شدن خاک رس برای گچ و خاک نمودن زیرکار و یا زدن طاق ضربی و ملات گچ خالص برای سفید کاری، روی کار کاربرد دارد
۲- به شکل گچ کشته برای رویه کاری محل اندود شده کاربرد دارد.